Сентиментална путовања – разгледнице из Збирке Одељења за етнологијуУ Уметничкој галерији Народног музеја Крагујевац 15. марта 2022. отворена је  изложба „Сентиментална путовања – разгледнице из Збирке Одељења за етнологију Народног музеја Крагујевац“, аутора Наташе Николић, музејског саветника. Изложбу је отворила Весна Душковић, музејски саветник у пензији.

Од увођења у поштански саобраћај Србије 1873. г. разгледнице су општеприхваћене и дистрибуиране у милионским тиражима.  Убрзо постају колекционарски примерак, да би своје место нашле осим у приватним и у музејским колекцијама. Збирка разгледница Одељења за етнологију формирана је појединачним поклонима и  колекцијама, прикупљеним од особа различитих афинитета, година, образовања и статуса. Каталошком обрадом 231 разгледнице на изложби представљамо избор од 130 разгледница које су документ времена и значајан извор за проучавање најразличитијих тема: прославе празника, приватног живота,  идеала, друштвених норми, националних симбола, топографских објеката, урбаног развоја града, обичаја, кутурног наслеђа...

Изложбом разгледница желимо да укажемо на вредност коју овај предмет поседује, а који се дефинише тумачењем  аверсне и реверсне стране, издавачем, штампаријом и текстуалном поруком. У периоду од скоро 150 година празнично честитање (као најстарији вид честитања који је из приватне прешао у јавну сферу), преко усменог поздрава превалило је пут преко писма, дописнице, разгледнице и честитке и доспело до музејских збирки и изложби и то у тренутку када их електронске и смс поруке скоро у потпуности замењују.

Изложба ће бити отворена до 28. априла 2022. године.