Мира Марковић-Сандић и Сава Сандић "СКУЛПТУРЕ"

19.1.2006.-2.3.2006.

Велики српски уметници, познати вајари-Мира и Сава Сандић учинили су изузетан и непроцењив гест-Народном музеју у Крагујевцу, тачније Историјско-уметничкој збирци-Збирци вајарских радова, поклонили су укупно 12 својих радова. Уговором 07-739, 17.10.2005. Народни музеј у Крагујевцу преузео је ове радове на чување, а ова изложба је скроман начин да јавности прикажемо овај вредан поклон, а поклонодавцима захвалимо.

Плодоносни континуитет стваралачког рада, дуг преко шест деценија, развио је две снажне уметничке личности, које су радиле једна поред друге, бавиле се истраживањем и развијањем сличних и истих проблемских тежишта, а, опет, успеле да остану различите и аутономне.

Дванаест скулптура поклоњених Народном музеју у Крагујевцу, рађених у бронзи, дрвету, гипсу, откривају нам да су средишња места скулпторских замисли Мире Сандић и Саве Сандића, увек изражена кроз фигурацију-портрети и фигуре дечака и девојчица, портрети и углавном актови младих жена и представе животиња. Људско тело, као мера свих ствари, као непролазна мера вајарских сазнавања и тумачења света, а представа животиње, често несвесне, опасне и примитивне, али, и, што је овде примарно, неисцрпан извор виталности и снаге. Уметност Мире Сандић и Саве Сандића -и експресивна и интимна и камерна и с дахом мита и легенде- "у примарном смислу врши хуманизацију и јесте хуманизација".

Аутор изложбе: Татјана Милосављевић, виши кустос историчар уметности.