Градски живот у Крагујевцу у другој половини 19. века

Стална изложбена поставка ,,Градски живот у Крагујевцу у другој половини 19. века,, аутора Наташе Николић, музејског саветника етнолога отворена је 18. маја 2007. године у 13 сати у кући проте Милоја Барјактаровића.

Уређење куће преко амбијенталних решења допуњено је са одевним и употребним предметима из свакодневног живота и приказује живот једне типичне породице грађанског друштва друге половине 19. века. Амбијенталном поставком обухваћене су три просторије: кухиња, женска или спаваћа соба и мушка или салонска соба.
Четврта просторија служи за повремене,  тематске изложбе и простор за радионичку активност. У овој просторији, као прва у низу тематских изложби, изложено је 16 фотографија из Етнолошког одељења на којима су представљени крагујевчани и крагујевчанке из друге половине 19. века.

На поставци су коришћени и лични предмети и намештај проте Милоја Барјактаровића и његове супруге Марије, који су живели у кући,  као и  предмети покућства и лични  предмети Светозара Марковића, протиног пријатеља и сарадника.

Сарадници на изложби су Мирослав Бановић, историчар, музејски саветник и Светлана Радојковић, кустос етнолог. Рецензент каталога је Љиљана Тојага, етнолог, музејски саветник. Изложбу је отворио на Међународни дан музеја, директор Народног музеја Крагујевац Александар Стаменковић