"Драматика и монументалност", Драган Панић-скице за споменике

12.-31.01.2008.

У Вајарској збирци Историјско-уметничког збирке Народног музеја у Крагујевцу налази се пет радова Драгана Панића. Осталих 17 воде се у тзв. студијском материјалу - то су скице за споменике, макете, актови малих димензија, минијатуре, све у гипсу. Ове радове Музеј је добио као поклон од Цвете Панић, супруге Драгана Панића. Избор су извршиле кустоси народног музеја Споменка Ковачић-Гужвић и Татјана Милосављевић, 3. децембра 1993. године, на лицу места, у Панићевом атељеу, у присуству Комисије, од онога што им је тада показано. Радове је званично преузео Музеј 24. марта 1994. године. Од укупно 20 тада добијених скулптурица, три су уврштене у Вајарску збирку, а остале су распоређене у студијски материјал.

Студијски материјал је врста материјала који се чува у музејским депоима, а који из различитих разлога није могао да буде уврштен у збирке (разне врсте оштећења, лоши, трошни материјали, недовољна уметничка или документарна вредност ...и сл.), а који, понекад, може да буде врло драгоцен материјал за сагледавање свеукупног опуса неког уметника, стила или периода, нарочито када је у питању Историјско уметничка збирка у једном музеју.

Аутор изложбе је Татјана Милосављевић, виши кустос историчар уметности.

Драматика, монументално...

Оваквом изложбом - експериментом, желели смо да на један, досад невиђен начин, представимо један сегмент Панићевог опуса, нажалост нереализован у правој величини.

Снага израза, драма, замах осећања, унутрашњих превирања - просто се преливају са минијатура - скица за споменике - Игмански марш, Пренос рањеника, Робови... - њихова метафоричност, митолошка јачина, без обзира на димензије у центриметрима, долазе до правог изражаја на фотографијама - принтовима.који су ауторско дело мајстора фотографије Предрага Цилета Михајловића.

Драган Панић је био загонетна личност крагујевачке уметничке сцене. Без обзира на скорије покушаје представљања његовог великог дела и опуса, он, ипак, заслужује једно целовито и тачно, стручно истраживање и тумачење.

Татјана Милосављевић